olda.com.ua

Старая школа жизни

Настоянка із плодів калини: від чого вона допомагає?

Настоянка калини – це смачний і зігріваючий напій, який допомагає при багатьох недугах. У плодах калини багато цінних поживних речовин та корисних для здоров’я властивостей. Вони розслаблюють систему травлення і м’язи матки, тому приготована з них настойка допоможе зняти менструальні спазми. Калина також дуже впливає на серцево-судинну систему, оскільки знижує рівень холестерину та артеріального тиску, зміцнює судини. Це також відмінний напій для покращення травлення та роботи травної системи. Відмінно працює при діареї або виразці шлунка та дванадцятипалої кишки. Чому все ж таки варто спробувати настоянку з плодів калини? Як її приготувати?

Інші настоянки дивіться за посиланням https://arthro.com.ua/?cat=22.

Що варто знати про калину?

Калина – чагарник із сімейства ондатрових, що росте в Європі, Середньо-Західній Азії та Північній Америці. У дикому вигляді росте в лісах, на узліссях лук, лісових і чагарникових чагарниках, а також біля річок і озер. Також калину висаджують у парках та садах як декоративну рослину. У неї їстівні червоні плоди з помаранчевою м’якоттю і плескатою кісточкою. Однак у сирому вигляді у великій кількості вони отруйні через вміст сапонінів. Тому їх роблять різні препарати: соки, варення, відвари чи настойки. Фрукт має гіркий смак, який зникає при заморожуванні чи дії високих температур. Заготівлі з калини не лише смачні, а й благотворно впливають на здоров’я.

Настоянка із плодів калини: від чого вона допомагає?

Що містять плоди калини?

Плоди калини – багаті на джерело багатьох цінних поживних речовин. Вони включають, серед іншого, флавоноїди, фітостерини, сапоніни, тритерпени і кумарини. Крім того, ми можемо знайти ефірні олії, пектини, дубильні речовини, мурашину кислоту, оцтову кислоту, саліцилову кислоту та валеріанову кислоту. Плоди калини також містять вітаміни С та РР, і каротин, тобто провітамін А.

Які властивості має настоянка з плодів калини?

З плодів калини можна приготувати настоянку, яка є не лише смачним напоєм, а й продуктом із корисними властивостями. Калину називають «жіночими ліками», тому що вона розслаблює м’язи матки та допомагає полегшити менструальний біль. Також має антигеморагічні властивості, тому зупиняє кровотечу. Крім того, калина знижує ризик викидня і знімає симптоми менопаузи. Валеріанова кислота, що міститься в плодах калини, має заспокійливу дію, допомагаючи боротися зі стресом, полегшуючи засинання та запобігаючи депресії.

Настоянка калини також відмінно підходить для системи травлення. Має розслаблюючу та жовчогінну дію, завдяки чому покращує травлення та прискорює обмін речовин. Допомагає при діареї, виразці шлунку та дванадцятипалої кишки. Він також має потогінні та сечогінні властивості, що сприяє очищенню організму від токсинів. Він містить глікозид під назвою калина, що надає плодам калини гіркий смак, має бактеріальні властивості, тому настойку варто пити при інфекціях та застудних захворюваннях. Також Калина благотворно впливає на кровоносну систему. Він зміцнює судини і запобігає їх розриву. Допомагає при варикозному розширенні вен, геморої та судинній пурпурі. Калина також може знизити рівень холестерину та кров’яний тиск.

Настоянка із плодів калини: від чого вона допомагає?

Як приготувати настій із плодів калини?

Плоди калини збирають із серпня до жовтня, але найкраще це робити після перших заморозків. В результаті фрукт буде солодшим і без характерної гіркоти. Ви також можете заморозити їх після збирання, залишивши в морозильній камері протягом двох днів. Для приготування настоянки нам знадобляться

  • дві склянки плодів калини, які слід промити, процідити
  • і залити 0,5 л 95% спирту та 0,5 л горілки.

Залишаємо в теплі та сухому місці, а через два тижні зливаємо спирт. Плоди віджати і в отриманий сік додати 0,5 л рідкого меду (можна підігріти на водяній бані). З’єднайте сік із спиртом і залиште на тиждень. Варто настій кілька разів профільтрувати, а потім розлити по пляшках. Напій має дозрівати близько півроку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *